"Hier zie ik nog altijd de uitdaging"

Niels van Duijvenbode // Relatiebeheerder

"Vijftien jaar bij Van Wezel"

Dit jaar werkt Niels vijftien jaar bij Van Wezel Accountants. “Gewoon onder aan de ladder begonnen. Niet dat het een hiërarchisch kantoor is, totaal niet zelfs.” Bedrijfseconomie aan de hogeschool in Haarlem was niet helemaal zijn ding. En zo kwam hij als 19-jarige op gesprek, via een oude bekende van school. “Die werkt er ook nog steeds.”

“Toen was het nog best formeel, dat is wel veranderd. Net als het pand trouwens, van binnen en van buiten.”

Naast het werk is hij vaak rond een voetbalveld te vinden. Vooral veel vrijwilligerswerk voor radio en TV, bij RTV Katwijk en voetbalclub Quick Boys.

“We durven nu meer”

Zijn loopbaan begon met boek- en aangiftewerk. “In de avonduren studeerde ik, eerst boekhouden en toen MBA. Daarna haalde ik nog een aantal vakken van SPD. Maar dat was niet meer te combineren met het werk als vrijwilliger. Bovendien kreeg ik in die tijd een relatie.”

Voor starters ging het toen met kleine stapjes. “Via aangiften omzetbelasting en inkomstenbelasting kwam je vaak pas na vier à vijf jaar toe aan jaarrekeningen.” Door moderne software is het eenvoudige boekwerk steeds minder geworden. De schoolverlater van nu komt veel sneller in aanraking met samenstellen. “Maar we dúrven ze bij Van Wezel tegenwoordig ook eerder die ervaring te laten opdoen.”

Het is nu vooral begeleiden en organiseren, in plaats van zelf verwerken. “Daar valt meer uit te halen, omdat onze meerwaarde wordt vergroot. Goed advies levert de klant geld op.”

“Helemaal gek van de popups”

’s Ochtends is Niels tussen kwart over acht en half negen op kantoor. “Eerst een bakje koffie scoren. Vroeger ging ik dan m’n mail wegwerken. Maar ik werd helemaal gek van al die popups tussendoor.” Tegenwoordig kiest hij dagelijks zijn momenten om vanuit de inbox te werken. “Dat is voor mij veel productiever.”

Elke werkdag is anders. “Besprekingen met klanten, binnen of buiten. En productie, voor mij is dat samenstellen of rondbellen.” Niels heeft veel ‘sprongetjes’ op een dag. “Jongere assistenten krijgen ook wel mail, maar het is voor hen makkelijker om de komende vier uur één klus op te pakken. Bij mijn rol horen meer schakelmomenten. De telefoon gaat bijvoorbeeld vaker.” Dat gaat hem allemaal goed af. “Het is uitdagend, ik ben vrij flexibel en ga daar wel lekker op.”

“Hoort bij het vak”

Soms moet er een specifieke klus af en hoeft Niels niet de hele dag ‘aan’ te staan. “Dan gaat de niet-storen stand aan, wordt de agenda geblockt en is er 100% focus. Kan ook zomaar een week duren. Accountancy is ontzettend afwisselend en dit hoort net zo goed bij het vak.”

Ooit deed hij op interimbasis de boekhouding bij een klant. “Drie maanden lang, twee tot drie dagen per week. Het werkt echt heel anders, als controller of boekhouder. Ook uitdagend, maar met hele andere taken en vooral focus op de eigen organisatie. Bij Van Wezel is het veel meer schakelen.”

“Gedreven én ontspannen”

Natuurlijk heeft Niels het naar z’n zin. “Anders hou je het nooit zo lang vol. Het is wel belangrijk dat er uitdaging blijft. Die heb ik hier zeker: telkens een treetje hoger en steeds andere dingen.” Van Wezel geeft alle kansen voor zelfontwikkeling, vindt hij. “Veel studiemogelijkheden en de secundaire voorwaarden zijn echt uitstekend. Niet alles zal bepalend zijn om ergens te komen werken, zoals de gratis lunch. Maar vergeleken bij andere bedrijven die ik ken, is het hier gewoon heel goed.”

De sfeer vindt hij heel prettig. “Gedreven maar ook ontspannen. Een mooie combinatie. Zal ook komen doordat hier veel jonge mensen werken.”

“Afdeling is net een sportteam”

De leukste kant van zijn functie is heel duidelijk: “Klantcontact, met stip op één! Je maakt hele mooie en bijzondere dingen mee.”

Maar ook het team dat hij aanstuurt. “De collega’s op mijn kamer zijn 21 en 25 jaar. Dat houdt mij ook een beetje jong,” lacht Niels. “Mooi om hun ontwikkeling te zien. En de valkuilen, vooral als je stapje voor stapje verbetering ziet.”

Dat team is onderdeel van een afdeling. In lijn met zijn hobby vergelijkt hij die graag met een sportteam. “Met z’n allen een uitdaging aangaan en ieders kwaliteiten worden benut. De een voelt zich prettig als ‘waterdrager’, op de achtergrond. En de ander is makkelijker in de omgang met klanten. Zo ervaar ik het hier en dat vind ik ook prettig.”

“Helemaal op m’n plek”

Het motiveert Niels als hij verbeteringen ziet. Bij de klant bijvoorbeeld. “Iemand gaat zelf de boekhouding doen, zet stapjes en vindt het uiteindelijk nog leuk ook. Die uitdaging ga je samen aan en dan een paar maanden later een belletje, dat-ie zo blij is.”

De drive komt ook uit ontwikkeling, bij collega’s en hemzelf. “Hier zie ik nog zoveel uitdaging en zit ik helemaal op m’n plek. Verdere stappen maken in het leidinggeven, is op termijn misschien wel een doel. Dat sluit aan op mijn persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen.”

“We houden wel van gas geven”

“Wat Van Wezel voor mij typeert? Gedrevenheid, professionaliteit en no nonsense. Hier werken veel mensen uit Katwijk, Rijnsburg en omgeving. Dus we houden wel van gas geven. En doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Toch wordt er weleens uitgepakt, zoals een groots feest in Huis ter Duin. “Soms willen we ons tonen aan de regio.”

“Zelfontwikkeling in een stroomversnelling”

Niels heeft wel iets waar hij persoonlijk trots op is. Een paar jaar geleden vertrokken twee mensen uit de kamer. “Toen ben ik als beginnend relatiebeheerder in dat gat gesprongen. Voor mijn gevoel is dat heel goed uitgepakt. In de afgelopen drie jaar is mijn zelfontwikkeling echt in een stroomversnelling geraakt.”

Trots is hij ook op het bedrijf. “We doen ons ‘kunstje’ best goed en hebben een hele goede naam. Natuurlijk moet je de kwaliteit wel blijven waarborgen. Dan zijn die trajecten extra mooi, waarbij jonge mensen groeien naar volwaardig samensteller.”

“Je kans gaat hier komen”

Tenslotte heeft Niels nog wat tips voor kandidaten. “Heb geduld, want je kans gaat hier komen. Maar niet even in een half jaartje. Als je goed werk blijft leveren en het de tijd geeft, krijg je bij Van Wezel alle mogelijkheden om mooie dingen te laten zien.”

Wat jij als collega geeft, geven wij terug

Werken bij Van Wezel betekent ruimte om te groeien in je vak. Wat jij geeft, geven wij terug. Onze informele bedrijfscultuur zorgt voor een goede werksfeer en korte lijnen. Bij Van Wezel is jouw carrière in goede handen!

Vacatures