"Naast ambitie is het sociale ook belangrijk"

Bas Ouwersloot // Audit

“Eigenlijk was mijn route omgekeerd”

Bas is twintig jaar en komt uit Rijnsburg. “Dus lekker dicht bij kantoor.” Hij woont nog bij z’n ouders en heeft een jonger broertje.

Met het diploma van het Rijnlands Lyceum op zak kwam hij direct bij Van Wezel terecht, ruim twee jaar geleden. Net als de meeste audit-collega’s volgt hij de deeltijdopleiding tot Registeraccountant, op Nijenrode.

Hij kwam in dat traject terecht na een open dag. “Toen had ik eigenlijk nog geen idee, al sprak accountancy me wel aan en dan vooral de financiële kant.” Van Wezel stond daar ook. Omdat Bas was ingeschreven en nog geen kantoor had, kreeg hij al snel een belletje. “Eenmaal in gesprek kreeg ik gelijk een goed gevoel. Het is ook in de buurt en ik kende al wat mensen van dit kantoor. Dan is de keuze snel gemaakt.”

De combinatie van opleiding en werkervaring vindt hij heel waardevol. “Een fijne start.”

“Meteen begonnen bij de audit”

Met zijn studie gaat het naar wens. “Afgelopen december heb ik m’n propedeuse gehaald. Nu probeer ik zo goed en snel mogelijk alle vakken af te tikken.”

“Op kantoor ben ik direct gestart bij de audit. Vrij logisch met mijn opleiding, want daar hoort ook praktijkstage bij. Hier ben ik in korte tijd echt gegroeid, als persoon en professioneel. Niet alleen in vakkennis, maar ook met alles eromheen.”

“Veel onderlinge betrokkenheid in het team”

Hij heeft het naar z’n zin. “Zeker! Bij audit hebben we een heel jong team. Allemaal ongeveer van mijn leeftijd, sommige iets ouder. Martijn is zelf ook nog geen veertig.” Ze kunnen het goed met elkaar vinden en er is veel onderlinge betrokkenheid, vertelt Bas. “Er zijn regelmatig uitjes, vanuit kantoor maar ook met de afdeling. Je bouwt zo best een hechte band op en bent een soort vrienden van elkaar, zo zie ik het tenminste wel. In het weekend ga ik bijvoorbeeld weleens stappen met die gasten.”

Op de afdeling gaat veel in overleg. “Ook wanneer je net binnenkomt, heb je inbreng. Als je denkt dat dingen beter kunnen of ‘waarom’-vragen stelt, wordt er geluisterd. Dus kom je eerder met ideeën en initiatieven. De samenwerking is goed en iedereen draagt bij aan het team. Dat zijn belangrijke dingen, die mij motiveren om mezelf extra te laten zien.”

“Leuk om jongere teamleden aan te sturen”

De afdeling werkt met een coaching systeem. “Mensen die starten worden gekoppeld aan iemand zoals ik. Best bijzonder, dat je voor je twintigste al collega’s aan het begeleiden bent.” Zelf is Bas weer toegewezen aan iemand met meer ervaring. “Zo leer je elkaar de fijne kneepjes.”

Hij heeft graag een pupil die kritisch is en dingen wil leren. “Dan ga je samen stoeien met vragen die leven. Daar leer je zelf ook van, omdat je anders naar dingen gaat kijken. Deze coachingmethode werkt goed. Volgens mij is de audit ermee begonnen en wordt het nu ook geïmplementeerd in de rest van het kantoor.”

Verder is Bas nog vooral uitvoerend bezig. “Ook interessant, je zit echt in de materie en komt altijd weer nieuwe dingen tegen. Steeds vaker zie ik de link naar m’n studie. Theorie en praktijkervaring versterken elkaar.”

Je krijgt veel ruimte bij Van Wezel, vertelt hij. “Blijf je in de uitvoering of wil je naar een sturende rol?” Maar ook het pad dat mensen kiezen binnen het kantoor. “Je kunt als starter eerst meedraaien op een paar afdelingen. Ook als je al ergens zit, is het bespreekbaar om eens met opdrachten mee te lopen op een andere plek. Natuurlijk niet midden in een drukke periode, het moet uitkomen en binnen de planning passen.”

Er zijn inmiddels veel verschillende afdelingen en disciplines. “Voor een kantoor met één vestiging zijn we best groot en heel divers. Dat geeft kansen om te doen wat je goed ligt.”

Bas is gedreven. “Dat je hier in korte tijd veel kan en mag doen, motiveert mij echt. Je kunt jezelf snel ontwikkelen en er zijn altijd nieuwe uitdagingen mogelijk.”

“Je ziet en leert zoveel bij klanten”

Bij audit zijn ze vaak buiten de deur. “Dat moet ook wel, omdat het belangrijk is een organisatie goed te leren kennen. Veel gesprekken, interviews afnemen. Is ook het leuke van audit, met ons diverse klantenpakket. Je kunt bij al die verschillende bedrijven achter de schermen kijken. Je ziet en leert zoveel, zeker op mijn leeftijd. Hoe ze zijn ingericht, de werkwijze en de cultuur.”

Veel klanten zitten in de regio. Dat het in de omgang verschilt per bedrijf, vindt Bas logisch. “Een controller die al dertig jaar in het vak zit, heeft misschien wel het gevoel dat een ventje van twintig even komt vertellen hoe alles moet. Maar je zoekt vooral de samenwerking, in plaats van politieagentje te spelen. Het kan lastig zijn, als je net start. Je groeit natuurlijk in die communicatie, ontwikkelt steeds meer soft skills.”

Hij zit er trouwens nooit in z’n eentje: ze zijn altijd met een team op locatie. “Eerst nemen ze je meer bij de hand. Maar als je laat zien dat je het kan en ook wil, word je in het diepe gegooid. Dat was bij mij eigenlijk vrij vroeg. Als je het snel oppikt, krijg je vanzelf meer mogelijkheden om door te groeien. Het is hier dus echt mogelijk om in hele korte tijd al aardig wat naar je toe te trekken.”

“Vooral het sociale aspect is fijn”

“In ons team zijn we dus best close en kunnen het goed met elkaar vinden. En het hele kantoor kent een soort familiegevoel. Veel leuke collega’s, de meesten uit de regio. Dus vaak met een ‘handen uit de mouwen’ mentaliteit. Iedereen is betrokken en ik voel me hier thuis.”

Vooral de cultuur en sfeer zijn een reden om hier te komen werken, denkt Bas. “Als je alleen maar ambitie hebt om hogerop te komen, nog meer geld wilt verdienen en de rest niks uitmaakt, dan pas je niet bij Van Wezel. We zijn hier heus wel ambitieus, maar alles eromheen is minstens zo belangrijk.”

Hij ziet ook veel bijkomende dingen die een rol spelen. Zoals de uitgebreide lunch, het rondje lopen met z’n allen tijdens de pauze en leuke uitjes vanuit de personeelsvereniging.

“Alles is hier aanwezig voor jouw groei en ontwikkeling”

“Je hebt bij Van Wezel echt de ruimte om jezelf te zijn. Een tip voor toekomstige collega’s? Laat gewoon zien wie je bent en wat je allemaal kan, als je nieuw binnenkomt. De rest komt wel, daar groei je vanzelf in. Hier vind je alles om jou als persoon te laten groeien en te ontwikkelen. Sinds ik er zit, zie ik daar alleen maar een positieve lijn in. Dit kantoor wil het zo fijn als mogelijk maken, voor de medewerkers. Het stukje persoonlijke aandacht en begeleiding is in de loop van de tijd steeds belangrijker geworden. De directie is de laatste jaren best verjongd en staat dicht bij ons, dat voel je. Niet bovenin de piramide of op een eilandje. We zijn gewoon hecht met elkaar.”

Wat jij als collega geeft, geven wij terug

Werken bij Van Wezel betekent ruimte om te groeien in je vak. Wat jij geeft, geven wij terug. Onze informele bedrijfscultuur zorgt voor een goede werksfeer en korte lijnen. Bij Van Wezel is jouw carrière in goede handen!

Vacatures